Nog 99 handtekeningen nodig voor referendum

Leiden lijkt op een referendum af te stevenen over groen. Het gemeentebestuur is van plan de plaatselijke hockeyclub te laten uitbreiden in het Roomburgerpark. Hiervoor zullen 67 bomen worden gekapt en zal een plastic veld van 6.000 m2 worden aangelegd in een openbaar groen park. Een groep Leidenaren is boos over dit miljoenen kostende project en is een referendumprocedure gestart. Om dit te kunnen organiseren moeten de initiatiefnemers 5.000 steunbetuigingen verzamelen van Leidse kiesgerechtigde inwoners. Er zijn nu 4.901 geldige handtekeningen verzameld. 

Initiatiefnemer Jeroen Birnie: “Leidenaren, laten we proberen 6.000 handtekeningen binnen te halen. Dat is één handtekening voor elke vierkante meter groen die verloren dreigt te gaan. Dit is uw kans om uw stem te laten horen en een project tegen te houden dat de gemeente tegen heug en meug doordrukt. En stem tijdens het referendum TEGEN het inrichtingsvoorstel Wijkportpark Roomburgerpark!” 

Het is niet voor het eerst dat Leidenaren een referendum organiseren over groen. Eva Biesheuvel (levenspartner van schrijver Maarten Biesheuvel) en Enny Gibbels presteerden dit 26 jaar geleden ook, toen de gemeente van plan was 10 monumentale bomen te kappen voor een bouwproject op de hoek van de Burggravenlaan en het Levendaal. Dit referendum resulteerde voor het  bestuur in een pijnlijke nederlaag (zie het Trouw-artikel Een terechte afstraffing voor de onbetrouwbare gemeente van 10 maart 1995).  

Op 28 januari vergadert de gemeenteraad over het referendum. Dit zal naar verwachting worden georganiseerd op 17 maart, gelijktijdig met de Tweede Kamer verkiezingen. 

Heb je nog niet getekend, doe dat dan via roomburgerparkgroen.nl