In de maanden juli en augustus zijn in de vijver van het Roomburgerpark gele bloemen te zien. Veel mensen denken dan aan de gele plomp. De bladeren daarvan zitten gedeeltelijk onder water en zijn doorschijnend lichtgroen en gegolfd en de grote drijfbladeren zijn donkergroen. De bloemen zitten op een steeltje dat boven het water uitsteekt. De waterplanten in deze vijver zijn heel anders.
We hebben te maken met de watergentiaan, Nymphoides peltata. In de vijver is hij volop aanwezig. Nederland is als het ware een bolwerk in het noordwestelijk deel van zijn verspreidingsgebied. Vanaf de oever zien we cirkelvormige drijfbladeren met een hartvormige voet. Zij zitten met lange stelen vast aan de stengels. In de bodem van de vijver verspreiden de stengels zich wortelstokachtig.
De bloeiwijze bestaat uit schermvormige gele bundels die in de oksels van de bladeren zitten. De bloemen bloeien maar één dag. Na die ene dag verwelken ze en verschijnen er een nieuwe bloemen. Zij bevatten nectar en worden door hommels, andere bijen en waterkevers bevrucht. De plant vormt platte waterafstotende zaden komen die een hele tijd op het water kunnen blijven drijven.
Rinny E Kooi
Bioloog