Het Groene Wijksportpark voor de Ongeorganiseerde Sporter

Een alternatief scenario voor het Roomburgerpark

Op initiatief van de Bomenbond ontwikkelden wij samen met bewoners uit de wijk dit plan voor het Groene Wijksportpark voor de Ongeorganiseerde Sporter. Dit plan combineert groen en sport op een wijze die aantrekkelijk is voor de wijkbewoners.

Wij zijn erg benieuwd naar uw mening over dit plan. Laat in een reactie op deze pagina weten:

 • Welke punten u positief vindt in het plan
 • Welke punten u negatief vindt
 • Welke verbeterpunten u wilt inbrengen
 • Wat uw overall-oordeel is
 • Vanuit welke hoedanigheid u de reactie geeft (wijkbewoner, lid tennisclub, schoolouder, etc.)

U kunt het plan lezen via deze link

34 gedachtes over “Het Groene Wijksportpark voor de Ongeorganiseerde Sporter”

 1. Compliment voor dit mooie plan. Ik ben wijkbewoner en zelf geen ongeorganiseerde sporter. Wel ben ik groot voorstander van meer groen en biodiversiteit, en zou het toejuichen als het kunstgras verdwijnt en er meer variatie in de beplanting komt. Dank voor jullie inspanningen en veel succes bij de verdere uitwerking en onderhandelingen!

 2. Geweldig goed plan,
  -omdat het vooral plek geeft aan de wijkbewoners met diverse recreatiemogelijkheden,
  -omdat het gericht is op rust en ruimte,
  -en omdat het een mooi ontwerp is!

 3. Ik heb het plan gelezen. Als de hockey club inderdaad elders een locatie krijgt, dan vind ik het plan Groene Wijksportpark voor de Ongeorganiseerde sporter een goed plan in positieve uitwerking. Voor iedereen is er een buitenactiviteit. En als de trend inderdaad zo is, dat in de toekomst mensen liever ongeorganiseerd willen sporten, zou dit een stap in de goede richting zijn.

  Aan de andere kant is het zo dat de ouderen in deze wijk, die in een voor hun te groot huis wonen, en wel willen verhuizen er in de deze wijk weinig mogelijkheden zijn. Laagbouw, vooral kleinschalig appartementencomplex is misschien een optie. Dat zal echter voor de gemeente te weinig geld opleveren, grond is duur.

  Dank voor al jullie werk.

 4. Wat een goed plan! ik denk dat het een schot in de roos is, om vooral te zoeken naar ongebonden sport/ bewegings mogelijkheden voor jong en oud.
  Als suggestie wil ik nog mee geven dat de groene lint gedachte (verbinden van groen) ook mooi kan dienen om de 2000 kinderen die zich twee keer per dag verplaatsen over dat zelfde stukje grond, te verleiden om dat rennend, huppelend en veilig te doen ipv op asfalt bij hun ouders in de auto. ( 2 grote scholen en een kleinere, waar heel veel Leidenaren hun kinderen afleveren)
  Ik stel me voor dat het afzetten niet voor de scholen gebeurt, maar dat er een verbinding gemaakt wordt die veilig is vanaf de Burgravenlaan voor fietsers en renners en huppelaars. In de nieuwe nota van de gemeente is ook extra aandacht voor bewegen, zonder dat dat gelijk topsport hoeft te zijn. Ik ben voor “Sneaky Fitness”. Maak een aantrekkelijke en veilige aanloop voor kinderen, en niet als vanzelfsprekend voor auto’s. Maak die route uitdagend en verbind hem met deze plannen voor een vriendelijk park voor iedereen.

 5. In essentie een mooi, sympathiek en natuurvriendelijk plan. En goed voor de wijk. Ik vrees echter dat Hockeyclub Roomburg hier nooit mee akkoord gaat. Dat blijkt al uit de reactie van Roomburg op scenario’s waarin een verhuizing van de hockeyvrienden wordt voorgesteld. Ik voorspel dat Roomburg op de huidige locatie voor de nodige problemen gaat zorgen. (Meer kunstgrasvelden (met de omstreden korrels), grote toernooien met wild parkeerders, geluidoverlast) Maar laten we hopen dat er nog toekomst is voor een van de laatste stukjes groen in de Leidse regio.

 6. Een groen wijksportpark voor de ongeoefende sporter past helemaal bij mijn goede voornemen dit jaar, meer bewegen en nog duurzamer leven.
  Een geweldig plan.
  We maken er met elkaar iets moois van.
  Gelukkig Nieuwjaar.

 7. Ik vind het plan goed doordacht, maar een stadstuin pakt alleen weer ruimte af en zal omheind moeten worden i.v.m vandalisme. Verder is de bult niet een betere hangplek?
  Er ligt inderdaad te veel troep en glas scherven op het kunstgras. We willen graag het park schoon houden maar er zijn er te weinig afval bakken en zullen vaker geleegd moeten worden.
  Een groen wandel en speel park voor iedereen is ideaal.
  Ik ben een bewoner in deze wijk.

 8. Als ongeorganiseerde sporter wil ik graag reageren. Bedankt voor dit leuke plan!
  Misschien vergis ik me, maar het thema ‘wijksportpark’ zie ik nog te weinig terug in het plan. Wat ik lees, wekt bij mij enigzins de indruk dat de bedenkers geen van allen zelf buiten sporten (afgezien van een ommetje wandelen), maar iets bedenken voor anderen. Dat is goedbedoeld, maar pas op dat je dan niet iets krijgt dat de beoogde doelgroep, ‘de ongeorganiseerde sporter’, onvoldoende bereikt en aanspreekt.
  Ik zal daarom vanuit mijn eigen ervaring en behoeften wat suggesties geven. Ik zou zelf het park gebruiken om hard te lopen, in verbinding met andere stukken groen in de buurt, zoals de Bult en Cronesteijn. Dan moeten er wel goede verbindingen zijn, zodat je makkelijk kunt doorlopen. Een mooi rondje (ca 10 km?) zou dan zijn vanaf de Burggravenlaan door het bestaande park aan de Uhlenbeckkade, oversteken naar het wijkpark Roomburg, dan via Suringarstraat doorsteken naar fietspad langs kanaal, stukje langs kanaal, over de brug naast het spoor, rondje Cronesteijn, terug andere kant kanaal, over de Bult, en terug over de Caesarbrug.
  Een aantal verbindingen vraagt dan nog denkwerk.

  Verder over het plan en de beoogde trimbaan (dat is een beetje jaren 70-taal ): Zo’n parcour als in Rotterdam, met touwbruggen, hang- en klimdingen, is leuk. Vaak gemaakt voor kinderen, maar voor volwassenen kan het ook heel leuk zijn. Belangrijk om dan verschillende moeilijkheidsgraden voor verschillende mensen in te bouwen, uitdagingen en groeimogelijkheden. Niet elke sporter is een sterke jongeman van 1.85. Ook uitleg van wat je kunt doen met de verschillende toestellen. Die moeten dan wel vandalisme-proof zijn.

  Nog iets om rekening mee te houden:
  Als het wat warmer is (vanaf april- oktober) zitten er ’s avonds laat en ’s nachts in het park en de speeltuin groepjes jongeren, kletsen, drinken, blowen, schreeuwen, ‘keten’. Als dichtbij wonende buur ben ik daar niet altijd blij mee, al snap ik wel dat ze ergens heen willen. Er gaat ook weleens iets in de fik.

  1. Ilia, bedankt voor je suggesties. Met name het idee om verbinding te maken met andere stukken groen in de omgeving en een hardloop- (of wandel-) rondje te ontwerpen vind ik zeer interessant. Misschien eens een hardloopsessie organiseren? Laten we afwachten of de Gemeente belangstelling toont en je ideeën dan verder uitwerken.
   Verder is de overlast van hangjongeren door veel buurtbewoners genoemd. Het verwijderen van de zeecontainer zou al een flinke verbetering zijn (en natuurlijk komt het verder op handhaven aan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *