Een Wijngaard voor de Wijk

Auteur / maker : Walter Schrader

Het Roomburgerpark ligt opm een steenworp afstand van het een unieke locatie, het Romeinse Castellum Matilo. Dit historische park is onderdeel van de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. De plaats waar nu het Roomburgerpark ligt was de Vicus, het landbouwgebied waar de Romeinen hebben geleefd , gelopen, gespeeld, gelachen en gehuild bij de graven van de overledenen. De Leidse Stadswijngaard Matilo haalt met een Wijngaard dit agrarische verleden in deze streek terug en de succesvolle aanplant van druivenstokken rond het Castellum levert jaarlijks enige honderden flessen Matilo wijn op. Het onderhoud van de wijngaard, het stekken, planten, het oogsten, persen en bottelen vormt een jaarlijks buurtfeest waar inmiddels tientallen vrijwilligers bij betrokken zijn. Het onderhoud van de Stadswijngaard wordt betaald met de opbrengst van de flessen en uitgevoerd in het kader van dagbesteding van de Gemiva en de Zijlbedrijven.

Graag biedt de Wijnvereniging een honderdtal geselecteerde druivenstekken aan om die in samenwerking met de buurt te planten en het prachtige Roomburgerpark onderdeel te maken van de Vicus, het landbouwareaal van het Castellum en het park op die manier te betrekken bij de Limesroute. De ervaring het materiaal en de expertise van de Leidse Wijnvereniging Matilo staat het Roomburgerpark geheel ter beschikking.

Daarnaast kunnen in het Park enkele van door de Wijnvereniging ontwikkelde letterraadsels (Magische Vierkanten) worden geplaatst waarmee de geschiedenis van dit historische terrein op een verrassende en intrigerende wijze wordt gepresenteerd.

 

IMG_9743 IMG_9741 Kattak Tekst Magische vierkanten+QRcode.png

Meer informatie via deze link

Een gedachte over “Een Wijngaard voor de Wijk”

 1. Geachte heer Schrader,

  Namens de Vrienden van het Roomburgerpark wil ik de Leidse Wijnvereniging Matilo hartelijk danken voor het aanbod van 100 druivenranken te planten in het Roomburgerpark en magische vierkanten te plaatsen in het park.
  Wij hebben de 100 wijnranken verwerkt in een voorstel aan de Gemeente om o.a. het sportpark te vergroenen. Het idee van de magische vierkanten willen we voorleggen aan onze nog op te richten Kunstcommissie Roomburgerpark in het kader van het idee Kunst in het park.

  Met vriendelijke groet,

  Bert Stemerdink
  Vrienden van het Roomburgerpark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *