De pluktuin annex speelweide voor de buurt

Wij zullen in de komende periode regelmatig ideeën aandragen voor een betere inrichting van het park en inbrengen in het onderzoek van de Gemeente. Wij willen weten hoe jullie er over denken. Laat in een reactie op dit bericht weten wat je er goed aan vindt en minder geslaagd. Ook vragen we jullie met eigen ideeën te komen. Op deze wijze kunnen we werken aan plannen met echt draagvlak in de buurt.

Ons eerste idee heeft betrekking op het ‘trapveldje’ dat ligt bij de speeltuin. Deze willen we transformeren tot een pluktuin voor de buurt annex speelweide. Onze overwegingen zijn:

  • We willen een bijdrage leveren aan de invulling van het ‘third place’ concept: het park als ontmoetingsplaats voor de buurt
  • Buurttuinen zijn de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen. Kijk bijvoorbeeld naar het Zoete Land en de buurttuin aan de Lammenschansweg
  • Hetzelfde geld voor plukbossen en voedselbossen. Onlangs werd Voedselbos Okkerheide in de Merenwijk geopend
  • De hockeyvereniging zal haar velden open stellen voor ongebonden recreatieve sporters
  • Het veldje kan vergroend worden door het kunstgras te vervangen
Fruit boomgaard

De tuin bestaat uit 3 delen: een boomgaard, een kruidentuin en een speelweide. Aan de rand van het terrein zullen enkele picknick tafels worden geplaatst.

In de fruit boomgaard worden fruitbomen en notenbomen geplant. Denk dan aan pruimenbomen appelbomen en hazelaars.

Aan de randen van de tuin komen planten zoals bramen en frambozen te staan.

 

Hazelaar

Ga je voor een wat minder aangeharkte invulling, dan kan je dit idee ook uitwerken als een plukbos of voedselbos. Zie voor inspirerende voorbeelden de Facebookpagina van  Voedselbos Okkerheide of de website hetkanwel.net

Kruidentuino off

 

In de kruidentuin staan vaste kruiden zoals tijm, rozemarijn en bonenkruid. Ook staan hier eetbare meerjarige planten zoals rabarber, aardbei en Oost-Indische kers.  De kruidentuin wordt onderhouden door vrijwilligers uit de buurt. De eerste vrijwilligers hebben zich al gemeld!

Speelweide met picknick tafel

Een groot gedeelte van het terrein wordt gebruikt als speelweide. Aan de rand staan enkele picknicktafels. Het kunstgras wordt vervangen door echt gras. De vaste doelen verdwijnen (gewoon weer jassen op de grond als doelpalen, zoals vroeger). Het veld wordt goed gedraineerd zodat het het hele jaar bespeelbaar is. Mocht het toch onbespeelbaar zijn door de regen, dan kunnen kinderen terecht op de velden van de sportclubs.

Met dit idee willen we een bijdrage leveren aan het “third place” concept: het park als ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners. Samen met de speeltuin vormt de pluktuin annex speelweide het hart van de “third place”. Op het kaartje hieronder kunt u zien waar al dit moois zich afspeelt.

Een gedachte over “De pluktuin annex speelweide voor de buurt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *