2 gedachten over “Wijk woest om parkplan Roomburg”

 1. In mijn omgeving vroeg iemand mij welk probleem er is als er in het Roomburgerpark gesport wordt. Waarvoor tekende ik die petitie? De tekst bij de petitie sec overtuigde hem onvoldoende.

  Mijn antwoord:
  We (in elk geval ik niet) hebben geen probleem als er gesport wordt. Integendeel! Dat gebeurt nu ook en niet alleen in het weekend, Dat is helemaal goed, ook voor de individuele sporters. Wat ik persoonlijk treurig vind, is dat de hockeyclub met zijn vele leden en nog meer ambities die de grenzen van de wijk en de stad overschrijden per se met alle velden op de postzegel grond van het Roomburgerwijkpark (en wil blijven. Ondanks aanbod voor andere velden die nu leeg staan in andere wijken. Het betekent dat in het nu voorliggende scenario de tennisbanen worden verplaatst naar de kant van de Van Vollenhovekade. Op het huidige tennisterrein komt aan de kanaalzijde een grote parkeerplaats, waarvoor op de Kanaalweg verkeersaanpassingen moeten komen voor het doorgaande autoverkeer en voor de doorgaande fietsen. De rest van het huidige tennisterrein en de helft van het huidige groene park zullen in dat scenario een kunstgras hockeyveld krijgen met bijbehorende lichtmasten recht voor de flats aan de overkant van het kanaal. Er blijft nog een half parkje over, deels versnipperd ook nog. Ook de speeltuin wordt in delen gesplitst.
  De club en hun medestanders noemen zich Het Motorblok. Veelzeggend ook voor hun gedrag? Ondanks afspraken hangende het onderzoek bleven ze publiciteit zoeken en lobbyen in politiek. Als het aan de hockeyclub ligt wordt alle parkgroen ondergeschikt gemaakt aan nog meer hockeyvelden met lichtmasten en ook extra tennisbanen, een tribune voor de grotere sportevenementen en een parkeergarage onder het park, allemaal op de postzegel grond aan de andere kant van het kanaal. Meer uitgebreid is hierover te lezen op de roomburgerparksite bij de scenario’s. Men houdt de wijk allerlei mogelijkheden voor die nu zonder deze ongetwijfeld kostbare heisa ook al worden gerealiseerd of te realiseren zijn.
  Ik heb 30 jaar aan de Burggravenlaan gewoond met opgroeiende kinderen, ben ook lid geweest van de tennisclub. Er was een wachtlijst met voorrang voor wijkbewoners. Er was weinig groen. Het postzegelparkje aan de Burggravenlaan werd bebouwd met flats en er bleef een sportveldje voor de middelbare scholen over dat in georganiseerd wijkverband af en toe gebruikt mocht worden om de flatbewoners niet te veel te storen. Voor de Rijndijkbuurt, de Burggravenlaan en de flats en woningen aan de kanaalkant bleef het Roomburgerpark over. Dat was een geruststelling voor (ouders van) kinderen en ouderen die niet zelfstandig de gang naar het verder gelegen polderpark aan de overzijde van het kanaal mochten of konden maken.
  Leiden heeft al zo weinig echt groen. Laten we zuinig zijn op wat er is.

  Dat is waar ik voor heb getekend. Ik sta achter de toelichtende tekst bij de petitie. En ik hoop dat mijn vraagsteller en met hem vele anderen die petitie ook zullen ondertekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *