3 gedachtes over “Wijk woest om parkplan Roomburg”

 1. Als we eens kijken naar sportclubs die willen of moeten uitbreiden, dan zien we dat dit altijd betekent, verdwijnen van de plaats waar met nu zit. In Londen vertrok de voetbalclub Arsenal naar het Emiraten stadium. Het zelfde gold voor Tottenham Hotspurs. Ook Ajax verliet de locatie ten faveure van de Arena. En dat geldt niet alleen voor professionele sportclubs. ASC vertrok uit de woonwijk achter de Kempenaerstraat en heeft nu de beschikking over een prachtige accommodatie. Met een forse ledenstijging als gevolg. Als we kijken naar Voorschoten, zien we dat voetbal- en hockeyclubs prachtig ruim zijn gehuisvest in een ‘ver’ van de huizen en appartementen gelegen complex, met meer dan voldoende parkeergelegenheid. En zo hoort het ook.
  Maar Leiden wil weer eens eigenwijs zijn en haar burgers frustreren. En de mooie groenplannen die ze, bij monde van de partijen die momenteel onze stad besturen, heeft aan haar laars lappen. Oh Oh Oh wat moet Leiden groen worden en laten we groen behouden waar het is. Mooie woorden maar als het op daden aankomt buigt het stadsbestuur laf mee met de tennis en hockey lobby. Zij verloochenen hun eigen beloften aan hun kiezers. De bewoners moeten de lasten in deze steeds volgeproptere buurt dragen. 70% van de hockeyers komt niet uit de buurt. Waarom moet het enige parkje dat al deels door hockey en tennisvelden is geconfisqueerd nog verder worden gedecimeerd? Kijk eens naar de prachtige hockey accommodatie in Oegstgeest. Vrijliggende aan de rand van het dorp. Waarom is men in de ons omringende gemeenten en op nationaal en internationaal niveau wel in staat zindelijk na te denken en te kiezen voor prima oplossingen, waarbij ruimte voor sport en spel door alle partijen wordt omarmd? Terwijl Leiden het beloofde groen niet biedt en haar bewoners frustreert ten behoeve van buiten de gemeente wonende sporters. Die laatsten maakt het echt niet uit of zij zich met de auto Leiden in moeten worstelen, of dat zij naar de rand van de stad rijden waar zij prima kunnen sporten in ruim opgezette accommodaties en hun auto gemakkelijk kwijt kunnen.

  De haalbaarheidsonderzoeken gaan uit van de verkeerde vooronderstelling. En de uitkomsten staan van tevoren al vast. Natuurlijk kun je elke postzegel volbouwen, maar je moet kijken naar oplossingen waar je èn het groen behoudt èn de bewoners niet frustreert èn je optimaal kunt sporten. Dat is dus niet in het Roomburgerparkje.
  Persisteren van de gemeente in deze is sowieso een heilloze weg, die de gemeente veel geld gaat kosten. Nu al staat vast dat hierover zal worden geprocedeerd, tot aan de Hoge Raad. Want 4.000 buurtbewoners laten zich niet in het kruis tasten door opportunistische bestuurders en de lobbyende hockey- en tennisclub.
  Mensen die willen tennissen kunnen dat prima doen in de Stevenshof. Daar kun je altijd terecht!

 2. In mijn omgeving vroeg iemand mij welk probleem er is als er in het Roomburgerpark gesport wordt. Waarvoor tekende ik die petitie? De tekst bij de petitie sec overtuigde hem onvoldoende.

  Mijn antwoord:
  We (in elk geval ik niet) hebben geen probleem als er gesport wordt. Integendeel! Dat gebeurt nu ook en niet alleen in het weekend, Dat is helemaal goed, ook voor de individuele sporters. Wat ik persoonlijk treurig vind, is dat de hockeyclub met zijn vele leden en nog meer ambities die de grenzen van de wijk en de stad overschrijden per se met alle velden op de postzegel grond van het Roomburgerwijkpark (en wil blijven. Ondanks aanbod voor andere velden die nu leeg staan in andere wijken. Het betekent dat in het nu voorliggende scenario de tennisbanen worden verplaatst naar de kant van de Van Vollenhovekade. Op het huidige tennisterrein komt aan de kanaalzijde een grote parkeerplaats, waarvoor op de Kanaalweg verkeersaanpassingen moeten komen voor het doorgaande autoverkeer en voor de doorgaande fietsen. De rest van het huidige tennisterrein en de helft van het huidige groene park zullen in dat scenario een kunstgras hockeyveld krijgen met bijbehorende lichtmasten recht voor de flats aan de overkant van het kanaal. Er blijft nog een half parkje over, deels versnipperd ook nog. Ook de speeltuin wordt in delen gesplitst.
  De club en hun medestanders noemen zich Het Motorblok. Veelzeggend ook voor hun gedrag? Ondanks afspraken hangende het onderzoek bleven ze publiciteit zoeken en lobbyen in politiek. Als het aan de hockeyclub ligt wordt alle parkgroen ondergeschikt gemaakt aan nog meer hockeyvelden met lichtmasten en ook extra tennisbanen, een tribune voor de grotere sportevenementen en een parkeergarage onder het park, allemaal op de postzegel grond aan de andere kant van het kanaal. Meer uitgebreid is hierover te lezen op de roomburgerparksite bij de scenario’s. Men houdt de wijk allerlei mogelijkheden voor die nu zonder deze ongetwijfeld kostbare heisa ook al worden gerealiseerd of te realiseren zijn.
  Ik heb 30 jaar aan de Burggravenlaan gewoond met opgroeiende kinderen, ben ook lid geweest van de tennisclub. Er was een wachtlijst met voorrang voor wijkbewoners. Er was weinig groen. Het postzegelparkje aan de Burggravenlaan werd bebouwd met flats en er bleef een sportveldje voor de middelbare scholen over dat in georganiseerd wijkverband af en toe gebruikt mocht worden om de flatbewoners niet te veel te storen. Voor de Rijndijkbuurt, de Burggravenlaan en de flats en woningen aan de kanaalkant bleef het Roomburgerpark over. Dat was een geruststelling voor (ouders van) kinderen en ouderen die niet zelfstandig de gang naar het verder gelegen polderpark aan de overzijde van het kanaal mochten of konden maken.
  Leiden heeft al zo weinig echt groen. Laten we zuinig zijn op wat er is.

  Dat is waar ik voor heb getekend. Ik sta achter de toelichtende tekst bij de petitie. En ik hoop dat mijn vraagsteller en met hem vele anderen die petitie ook zullen ondertekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *