Sport of groen? Sport en groen!

In de zoektocht naar uitbreidingsruimte voor de hockeyclub denken velen dat er moet worden gekozen tussen sport of groen. Waarom eigenlijk? Wij laten u zien dat het mogelijk is zowel de hockeyclub te laten groeien als het groen voor onze wijk te behouden en zelfs te versterken. Wij geven u 3 alternatieven.

Uitgangspunt: uitbreiden binnen bestaand sportareaal

Onderbespeling bij voetbalclubs

De Gemeente schreef in haar Visienota Verleiden tot Bewegen (2012) de volgende passage:
“Een specifiek aandachtspunt is het ruimtetekort bij de hockeyvereniging Roomburg. De afgelopen jaren zijn verschillende mogelijkheden onderzocht om extra hockeyvelden te realiseren op nieuwe sportlocaties (Roomburg, Matilopark, Oostvlietpolder), maar dat heeft uiteindelijk niets opgeleverd.
Wij zien daarom af van de uitbreiding van het totale sportareaal om de aanleg van extra hockeyvelden te realiseren, omdat dit ruimtelijk en praktisch niet mogelijk is of in strijd met andere bestemmingen en belangen. Wij zullen in overleg met de betrokken verenigingen uitbreiding van de hockeyvelden realiseren op bestaande sportaccommodaties die met onderbespeling te maken hebben. ”

Hoe actueel dit uitgangspunt nog steeds is blijkt uit recente berichtgeving over de problemen bij de Leidse voetbalclubs. De Gemeente wil in het actieplan Voetbal Vitaal de Leidse voetbalclubs weer gezond maken door ze te laten fuseren. Hierbij zullen voetbalvelden vrij komen die nu nauwelijks worden bespeeld. Wat is logischer dan het koppelen van de uitbreidingsbehoefte van de hockeyclub aan vrijkomende ruimte in het plan Voetbal Vitaal? Wij presenteren op basis van dit uitgangspunt 3 alternatieven.

  1. Variant Bomenbond: Het groene wijksportpark voor de ongeorganiseerde sporter

In dit plan van de Bomenbond wordt het Roomburgerpark omgeturnd tot een groen wijksportpark. De hockeyclub verhuist in dit scenario in zijn geheel naar ruimte die vrijkomt bij uitvoering van het actieplan Voetbal Vitaal.

Het park wordt een plek om te bewegen voor jong en oud. Het speelt in op de maatschappelijke trend dat sporten in verenigingsverband op zijn retour is. Mensen willen individueel sporten of in zelf georganiseerde groepen, liefst in hun eigen leefomgeving. U kunt er meer over lezen via deze link. Op dit plan kwamen veel positieve reacties uit de wijk.

2. Variant Wijkvereniging: 2 extra velden op een 2e locatie

Al bij de start van het huidige haalbaarheidsonderzoek opperde de Wijkvereniging Professoren- en Burgemeesterswijk de mogelijkheid om 2 extra velden aan te leggen op een 2e locatie. Dit zou goed kunnen op de huidige sportpark de Vliet (hiervoor is nog steeds ruimte bij aanleg van de geplande ijsbaan), of op het sportpark aan de Boshuizerkade. Wij denken dat deze variant makkelijk te realiseren is en voor alle betrokkenen voordelen biedt. Voordeel voor de hockeyclub is dat de club in 1 keer haar groeiambities kan waarmaken.

3. Variant Gemeente 2015: uitbreiding van de hockeyclub op het tennispark

Veel mensen weten niet dat de Gemeente al in 2015 een variant uit heeft gewerkt waarin groen gespaard blijft en de hockeyclub kan uitbreiden. In deze variant kan de hockeyclub uitbreiden op het huidige tennispark met een 4e veld. De tennisclub zoekt dan een nieuwe locatie. Deze zou dan gevonden kunnen worden door de verhuizing van de tennisclub te koppelen aan het actieplan Voetbal Vitaal, bijvoorbeeld aan de Vliet of aan de Boshuizerkade (hierin wijken we af van het oorspronkelijk plan van de Gemeente). Indien de hockeyclub per se een 5e veld wil kan de hockeyclub deze op bovengenoemde locaties laten aanleggen. Lees er meer over via deze link.

3 gedachten over “Sport of groen? Sport en groen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *