4 gedachten over “In onze dichtbevolkte wijk zuinig zijn op groen”

 1. Beste Ad,

  Fijn dat je ook het belang van groen onderschrijft. Dat is een overeenkomst tussen ons.
  Waar we het niet over eens zijn is de verdere invulling van dat begrip. In mijn optiek past daar namelijk geen plastificeren van groen bij.

  Je geeft aan dat het grootste deel van de jeugd uit de wijk komt. Daarmee probeer je de club te etaleren als een wijksportvereniging. Maar Roomburg is in feite een stadsvereniging. Iets wat uit het eigen postcode onderzoek van de hockeyclub blijkt: Meer dan 2/3 (!) van alle leden komt van buiten de wijk.
  Dus waarom dan ook geen oplossing buiten de wijk gezocht ?

  Je vindt dat het ruimteprobleem niet bij anderen gelegd moet worden. Maar je schroomt niet als hockeyclub het probleem buiten de eigen vereniging te leggen, namelijk bij de buurt en de liefhebbers van groen in het Roomburgerpark.

  Sporten op 2 locaties is goed mogelijk. Andere sporten in Leiden doen dit al vele jaren. Kijk naar de zwemvereniging ZVL. Zij sporten op meerdere locaties, en hebben een bloeiend verenigingsleven. Zij sporten op hoog, zelfs tot op Europees niveau. En leveren ook nog eens aanvoer voor Olympische Spelen.
  Dus ook voor de hockeyvereniging is het prima mogelijk om op 2 locaties te sporten. 1 Locatie kan dan met 2 velden buiten de wijk: Alternatieven daarvoor o.a. de Vliet (ruimte voor 2 velden) en/of leegstaande voetbalvelden elders in de stad.
  De jeugd en de topteams blijven dan in het Roomburgerpark sporten. Dus hockey blijft veilig bereikbaar voor de jeugd. En dan is er vast ook nog wel ruimte voor de minder-validen. De overigen (of een deel daarvan) kunnen dan op de andere locatie sporten.
  Dit advies is al eerder door de buurt gegeven aan de club. En ik neem aan dat jij dus als lid van de juniorencommissie daar ook van op de hoogte bent. Het verbaast mij daarom dat de club blijft komen met dit veiligheidsargument.

  Probleem met de schets m.b.t. het nieuwe Roomburgerpark is dat een groen park dus vervangen gaat worden door plastic en een paar tiny forests. Al met al verdwijnt er groen, terwijl Leiden al een van de minst groene steden van het land is. Die bejaarden zie ik op dit moment al met veel plezier in het park lopen. Daar is geen extra plastic voor nodig.
  Een ander probleem is dat dat vele omwonenden geconfronteerd worden met extra lawaai en lichtoverlast. De mensen aan het Vollenhovenplein kunnen straks zo’n beetje de hockeyballen vangen op hun eigen terrasje
  (hekken zijn in deze utopie afwezig). Dat gaat vast een hele fijne interactie met de buurt geven.
  Stel je dat eens voor.

  1. Ik noemde dat meer dan 2/3 van de hockeyers van buiten de wijk komt. Dat moet echter zijn: ongeveer 60% van de hockeyers komt van buiten de wijk.

  2. Alle verenigingen in Leiden zijn stadsverenigingen. Roomburg ook, we heten niet voor niets Leidse Hockey Club Roomburg. We huren de velden van de gemeente, we zijn de enige Leidse Hockeyclub.

   We zijn dit jaar ook al 65 jaar in deze wijk aanwezig en bijna 60% van onze leden komt uit de wijk. Bij de jeugd is dit bijna 70% en onze 400 vrijwilligers komen zelfs voor 80% uit de wijk. We zijn een Leidse vereniging en de verbinding met de wijk is er dus echt. Het Roomburgerpark is ook echt een Leids park, en ook al 65 jaar onderdeel van de buurt.

   Wij willen enerzijds de sportbehoefte invullen en anderzijds alle andere functies van park, waaronder groen en ontmoeting, samen met onze buurt invullen. Met inbegrip van het verkleinen van de overlast. De plannen van de gemeente en de initiatiefnemers van een Nieuw Roomburg park passen daar heel goed in.

   In de plannen van de initiatiefnemers van een NieuwRoomburgpark is groen leidend genoemd. Niet voor niets moet in Tiny Forest, dat toch echt veel meer biodiversiteit meebrengt dan het gras rond het trapveldje, geïnvesteerd worden. Niet voor niets wordt voorgesteld om het schoolplein en de omgeving van de Lorentzschool te vergroenen en niet te bebouwen, niet voor niets wordt voorgesteld de verkeersstromen naar de kanaalweg te verplaatsen, evenals de parkeerplaatsen. Niet voor niets willen de sportverenigingen investeren in LED verlichting wat veel minder strooilicht veroorzaakt.

   Roomburg is een club van zo’n 1400 leden en 400 vrijwilligers, die grotendeels uit de wijk komen. De club verdelen over 2 locaties is toch echt organisatorisch en financieel een heel lastige, zo niet onmogelijke opdracht.

   Wij zoeken samen met de buurt, de scholen en de andere sportverenigingen naar mogelijkheden om meer mensen een actieve en gezonde leefstijl te laten hebben. Daarbij moet groenbeleving in het park versterkt worden, de verkeersstromen en parkeerproblemen vermindert worden en het park aangepast worden aan een veranderend klimaat door betere wateropvang en klimaatneutraal buurtclubhuis.

   Wij willen in ieder geval dat ook de komende 65 jaar samen met de buurt zorgen voor een prettige, gezonde leefomgeving.

 2. Ook ik vind groen en weinig verkeersoverlast heel belangrijk voor de wijk. Ik vind ook dat jongeren en volwassen moeten kunnen sporten in de wijk, ik vind ook dat het park een verbindende functie heeft voor sporters, groenliefhebbers, recreanten en hondenuitlaters.

  Ik ben jarenlang als lid van de juniorencommissie betrokken geweest bij LHC Roomburg, ik heb er 2 volwassen kinderen die er hockeyen en ik ben zelf lid van TC Roomburg. Ik zit dus sterk aan de sportende kant maar ben overtuigd van het belang van groen.

  LHC Roomburg is al 65 jaar onderdeel van deze buurt. Het grootste deel van onze jeugd en vrijwilligers komt uit de wijk. Ik ben geen voorstander om uit de wijk te vertrekken, maar als het nodig is om iedereen ruimte te bieden dan moet je daar over mee willen denken. Voorwaarden voor mij zijn wel, het ruimteprobleem kan niet zomaar bij anderen neergelegd worden, dat is teveel not in my backyard, opdelen van de club in 2 kleinere clubs is onhaalbaar. Financieel en organisatorisch. En met name de jeugd moet er redelijk veilig, maar vooral zelfstandig naar toe kunnen gaan. Tot nog toe zijn er geen andere plekken gevonden in Leiden.

  In de juniorencommissie moesten wij jaren achter elkaar tussen de 50 en 80 kinderen en hun ouders teleurstellen. Geen ruimte voor jou. Met een aantal vrijwilligers hebben wij geprobeerd om G-hockey (minder-validen) op te starten, geen ruimte. In de plannen van de gemeente (haalbaarheidsonderzoek wijksportpark Roomburg en het beleidskader Sport en Gezondheid ’19-’23) en de plannen van een nieuw Roomburgerpark (https://nieuwroomburgpark.nl/) worden alle functies van het park versterkt en geïntegreerd, rekening houdend met een aantal belangrijke voorwaarden, groen, verkeerstromen, parkeren.

  Met deze plannen kunnen we iedereen laten sporten, kinderen die we hebben moeten afwijzen, G-hockey, maar ook fit-hockey voor ouderen en meer trimhockey. En kunnen we met een gemeenschappelijk buurtclubhuis ook een ontmoetingsplaats zijn, voor sporters en niet sporters, voor jong en oud. Stel je eens voor dat ouderen vanuit het buurtclubhuis samen met de kinderopvang het mooie groen ingaan, de tiny-forests onderhouden en insectenplekken creëren en bekijken. Hoeveel mogelijkheden zijn er niet om nog meer samen te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *