Je bekijkt nu Hockeyvelden bedreigen de egels in het Roomburgerpark

Hockeyvelden bedreigen de egels in het Roomburgerpark

Onderstaande brief stuurden Helias Udo de Haas en Rinny Kooi medio juni 2019 naar de Leidse fracties.

De brief

Egels zijn een van de leukste soorten dieren die we in de stad kunnen tegen komen. Het is ook een soort die in de Nederlandse Wet Natuurbescherming is opgenomen als beschermde diersoort.
We zien af en toe ook een egel in de wijk. Hun thuisbasis is met name het Roomburgerpark. Vandaar uit gaan ze de wijk in, en lopen wel een kilometer per nacht; in de voortplantingstijd kunnen mannetjes op zoek naar een vrouwtje wel een tocht van 3 km maken.
We zien egels vooral ook vaak als ze zijn doodgereden. Uit onderzoek van de Zoogdiervereniging blijkt dat dat steeds minder vaak het geval is. In de jaren 90 werden er 100 dode egels per 100 km verkeersweg gevonden, in 2009 waren dat er nog maar 48 per 100 km; daarbij werden steeds dezelfde trajecten gelopen. Dat lijkt op een gunstige ontwikkeling, maar het betekent juist dat er steeds minder egels rondlopen.
Egels eten vooral slakken, regenwormen, vlinders, rupsen en duizendpoten. Maar ze eten ook fruit, aas, eieren en kleine reptielen zoals kikkers en padden. Ze horen bij de insecteneters, maar in de praktijk zijn het dus in feite kleine roofdieren. Ze houden een winterslaap in een met bladeren bekleed hol, bij voorbeeld in een composthoop. En ook maken ze een nest dat verborgen is in een hoop takken of tussen de bladeren. Daarin komen er gemiddeld vier jongen.
Wat zouden de gevolgen zijn van nieuwe hockeyvelden in Roomburgerpark? Minder gras en meer plastic betekent dat er minder voedsel voor de egels beschikbaar zal zijn. Het verdere park zal met alle verbeterplannen zonder twijfel meer worden aangeharkt dan nu het geval is. En dat betekent minder plaats voor egels om hun nesten te maken, en minder plaatsen om veilig te overwinteren
Ons pleidooi is dan ook: behoud het park in zijn huidige vorm als thuisbasis voor de egel!

Helias A. Udo de Haes, bioloog
Rinny E. Kooi, bioloog