Dank aan Factcheck 071

In het Leidsch Dagblad van 11 mei 2019 verscheen dit artikel: Geen voetbalvelden over voor hockey Roomburg

H.J. Hasselbach schreef hierop de reactie Hockey moet leven met de beperkingen. Deze werd gepubliceerd op 25 mei 2019 in het Leidsch Dagblad.

Ik schreef onderstaande ingezonden reactie. De redactie koos er helaas voor deze niet te plaatsen, daarom langs deze weg:

Dank aan Factcheck 071

Op donderdag 9 mei kon worden ingesproken bij de Raadscommissie Onderwijs en Samenleving n.a.v.  plannen om de hockeyclub met 2 velden te laten uitbreiden in het  Roomburgerpark en Trigonpark. Vele insprekers betoogden dat uitbreiding in het groen niet nodig is omdat de hockeyclub kan uitbreiden op ongebruikte voetbalvelden.

Factcheck 071 onderzocht de claim en kwam tot de conclusie dat deze claim niet klopt: er is geen ruimte om de hockeyclub te laten verhuizen, want er is slechts een overschot van 2 voetbalvelden. Factcheck heeft hier echter de verkeerde claim onderzocht: de insprekers zeggen niet dat de hockeyclub moet kunnen VERHUIZEN naar onbespeelde voetbalvelden, maar hier moet kunnen UITBREIDEN.

Ik wil de factcheckers bedanken dat zij hebben aangetoond dat er ruimte is om de hockeyclub te laten uitbreiden met 2 velden op onbespeelde voetbalvelden. Dat die ruimte er is kan ook worden gelezen in de Beleidsnota Sport en Gezondheid die in april verscheen en nu ter inspraak ligt. Ik citeer: “Er is een overschot aan korfbal- en voetbalvelden en een tekort aan hockey- en rugbyvelden”.

Bert Stemerdink
Vrienden van het Roomburgerpark

6 gedachten over “Dank aan Factcheck 071”

 1. Mevr Scheffer,
  Zoals Bert aangeeft gaat het niet om de verhuizing van de hele club naar een andere locatie maar uitbreiding op een andere locatie. Daar is een overschot van 2 voetbalvelden prima geschikt voor.

 2. Creatieve interpretatie van de factcheck071, echter wil ik hier toch graag op reageren: In de raadsvergadering van 9 mei jl. beweerden insprekers meerder keren (!) dat ‘de hockey’ wel kon verhuizen naar het veld van een omvallende voetbalclub. Die claim heeft factcheck071 onderzocht en daarvan is de conclusie: Dat past niet. De clubs die niet omvallen, hebben hun veld nodig. Van de clubs die wel omvallen, zijn de velden al vergeven.

  De claim dat ‘de’ hockey gebruik kan maken van velden die over zijn (twee voetbalvelden), zijn niet onderzocht. Ook is er geen onderzoek gedaan naar korfbalvelden die voor hockey kunnen worden gebruikt.

  M.i. bevestigd de factcheck juist dat verhuizing van de volledige hockeyclub niet mogelijk is binnen Leiden.

  1. Mevrouw Scheffer, bedankt voor uw reactie. Deze bevat gelukkig een stuk meer nuance dan de bijdrage van de factcheckers. Ik hoop in ieder geval van ganser harte dat de alternatieve locaties voor uitbreiding van de hockeyclub serieus onderzocht worden en ik hoop dat u dat met me eens bent.
   Niet onderzoeken van alternatieven ondermijnt het vertrouwen van burgers in de politieke besluitvorming en maakt besluiten kwetsbaar voor juridisch verweer in bezwaarprocedures.

 3. Fijn dat de factcheckers er zijn.
  Dat zij de rol op zich nemen de feiten te verzamelen die eigenlijk tijdens het participatieproces boven water zouden moeten komen.
  Het is dus niet eens nodig grien te offeren!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *