College schuift wijkvertegenwoordigers aan de kant bij participatietraject Roomburg

De Gemeente is van start gegaan met het participatietraject dat moet uitmonden in een inrichtingsplan voor het Roomburgerpark. De aanpak is beschreven in de participatieleidraad.

20 juni 2019 nam de Gemeenteraad een amendement  aan waarin het College de opdracht kreeg een inrichtingsvoorstel voor het park te maken met een 4e hockeyveld te realiseren onder voorwaarde van een toename van biodiversiteit en ecologische waarden in het park en haar omgeving. De ongestoordheid/prettige parkbeleving moet tenminste gelijk blijven, dan wel verbeterd worden. Het College moet dit op basis van co-creatie in samenwerking met een representatief samengestelde groep stakeholders en wijkbewoners rond het Roomburgerpark.

Aan de cocreatie-opzet geeft het College een wel heel bijzondere invulling. Met VVE-vertegenwoordigers die namens appartementsbewoners uit de omgeving van het park meepraatten over de toekomst van het park  wil het College niet meer praten, hoewel zij wel direct belanghebbende zijn. Liever doet het College zaken met bewonersvertegenwoordigers die zij zelf uitkiest, in plaats van met hen die zich in het vorige participatietraject met mandaat van hun achterban grondig in alles hadden verdiept.

Het College wil als startpunt de motie van het CDA (M:190039.1) gebruiken dat uitgaat van een hockeyveld tussen de speeltuin en de vijver waarbij een groot deel van het park verdwijnt. Deze motie werd destijds aangenomen met steun van D66, Groen Links en de VVD.  Eerlijk gezegd kunnen wij ons niet voorstellen dat op basis van dit uitgangspunt een plan te maken is met uitbreiding van de biodiversiteit en ecologische waarden en met een ongestoorde prettige parkbeleving, maar we laten ons verrassen. Voor een beter begrip: een hockeyveld meet, inclusief verplichte omzoming, hekken en lichtmasten, ongeveer 100 bij 60 meter. Hoe groot dit uitpakt op de locatie van de CDA-motie is op de foto’s te zien onderaan dit bericht en in de drone-opname die MP Videoproducties maakte in het park.

De Vrienden van het Roomburgerpark zijn wel uitgenodigd om deel te nemen aan het participatietraject. U kunt er op rekenen dat wij er alles aan zullen doen om het park groen te houden en toegankelijk voor iedereen! Wij weten ons daarbij gesteund door ruim 4000 personen die eerder tekenden voor een groen park en door 90 % van de bewoners van Professorenwijk-Oost die in het verleden hebben aangegeven een groen park te willen, en geen extra hockeyvelden (Bron: Verkiezingsenquête Professorenwijk-Oost).

Drone-opname met de afmetingen van een hockeyveld
Zo lang is een hockeyveld
Zo breed is een hockeyveld.

5 gedachtes over “College schuift wijkvertegenwoordigers aan de kant bij participatietraject Roomburg”

 1. Hoewel ik “naast” de Professorenwijk woon, zou ik zeker meedoen met een afsluiting a la de boeren en bouwers.
  Want: wonend vlakbij het Levendaal en de Hoge Rijndijk met de vele uitlaatgassen en het verkeerslawaai is een wandeling in het Roomburgerpark al jarenlang een verfrissende en rustgevend uitje. En dan bedoel ik niet op zaterdag en zondag als het vol staat met auto’s van vaders van hockeyende kinderen. Zeker nu ook het Plantsoen ten prooi is gevallen aan de uitnodiging van de Gemeente aan mensen van buiten de stad om hier te komen wandelen (of barbecue-en …..
  Ik hoop dat ook de mate van luchtvervuiling en de “biodiversiteit van de bewoners” in de aangrenzende wijken mee mag tellen bij de Gemeentelijke beslissingen!
  Succes met het vervolg!

 2. Laten we indien nodig de gehele wijk afsluiten, net zoals de boeren en de bouwers dat doen.
  Ik snap niet dat een D66 wethouder gesteund door Gr.links maar blijft persisteren in rattengedrag, waarbij de vriendjes van de hockeyclub voorop mogen. De daadwerkelijke bewoners mogen niets zeggen. Dus dat is democratie voor D66. O ja, die D van D666 staat niet voor Democraten maar voor duivels. Ik begrijp niets van D666 en haar GroenLinkse duivelaanbidders.
  Vertrouwen krijg je door te zeggen wat je doet en door te doen wat je zegt. Daar blijft bij de D666 helemaal niets van over. GroenLinks is de grootste aanfluiting voor het Leidsche milieu, die ooit in de raad heeft gezeten.

  1. Ik heb Groen Rechts al jaren geleden ontmaskert als hielenlikkers van de VVD en D666.
   Verder beweert men dat het een park voor iedereen wordt. Alles is toegankelijk. Bij de Hockeyclub hangt een groot bord met ‘Verboden Toegang voor onbevoegden. En bij de tennisclub ben ik op niet mis te verstane wijze gesommeerd om op te rotten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *