Buurttuin Zoete Aarde in Zoetermeer

Auteur / maker : Bert

Een indrukwekkend voorbeeld vind ik Buurttuin Zoete Aarde. Het is een grote stadstuin in Zoetermeer met een oppervlakte van ongeveer 1 hectare. Deze wordt geheel gerund door vrijwilligers (70 personen!). Je vindt er een boomgaard, een openbare bloemen- en kruidentuin, schooltuinen, volkstuinen, een kippenren en bijenkasten.

Het is natuurlijk een illusie te denken dat iets op deze schaal mogelijk is in het Roomburgerpark. Bovendien hebben schooltuinen en volkstuinen al een onderdak gevonden in Cronesteyn. Wel kan je er onderdelen uit pikken en op kleine schaal in ons park toepassen, pak hem beet op een schaal van 10-20 %. Ik denk dan met name aan de boomgaard met fruitbomen en de openbare bloemen- en kruidentuin waar buurtbewoners zelf mogen plukken.

Kas voor activiteiten-4.JPG Onderdelen van de tuin-3.JPG Buurttuin Zoete Aarde-2.JPG Bloemen en kruidentuin-1.JPG Boomgaard met tafel-0.JPG

Meer informatie via deze link

2 gedachten over “Buurttuin Zoete Aarde in Zoetermeer”

  1. Er is een uitstekende mogelijkheid een uitbreiding te realiseren van de Stadswijngaard Matilo (www.matilo.nl ). Het Roomburgerpark heeft wat betreft de naam al een verbintenis met ons Romeinse verleden. Het ligt bovendien op een steenworp afstand van het Romeinse Castellum Matilo waar de Leidse Wijnvereniging met medewerking van de gemeente leiden een wijngaard heeft gerealiseerd. Ook het Roomburgerpark moet gerekend worden tot wat 2000 jaar geleden het landbouwgebied (Vicus) was van de soldaten die in het Castellum gelegerd waren. Hier hebben Romeinen geleefd, gelopen, gespeeld en ongetwijfeld hun gewassen geteeld. De Leidse Wijnvereniging wil dit idee om met gebruikmaking van het thema “Romeinse geschiedenis” het Roomburgerpark ondersteunen. Met onze ervaring, met de juiste stekken, de expertise voor grondbewerking, snoeien en verwerking van de druivenoogst tot een lokaal product wordt het Roombergerpark onderdeel van een ambitieus groter geheel waar bovendien een mogelijke forse subsidie voor klaarligt vanwege de verbintenis die ontstaat met het project de toenmalige Noordgrens van het Romeinse rijk tastbaar, voelbaar en zichtbaar te maken en het toe te voegen aan het Wereld Cultureel Erfgoed. De invulling die de Wijnvereniging aan het project kan geven draagt bij aan het politiek belangrijke idee van participatie aangezien de Gemiva en de Zijlbedrijven reeds betrokken zijn bij de bestaande Wijngaard bij het Castellum en ook vele ouderen als vrijwilliger aan het project deelnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *